Cransberg Meubelmakerij

Tijdloos ontwerp in duurzaam materiaal

Zagen, zagen…

Soms overkomt het je als meubelmaker. Dan staat er opeens ergens een kersenboom die ziek is en omgezaagd moet worden. Of een eikenstam die boventallig is. Of een amerikaanse eik die een paar jaar geleden al omgezaagd is. Dan is het wel heel fijn als je daar dan ook nog mooie meubels van kunt maken.

Het kan zijn dat de zagerij in de buurt is en het niet al teveel moeite kost om met een shovel, verreiker of gewoon op de aanhanger de boom op te halen. Maar soms is het gemakkelijker om een mobiele zagerij te vragen naar de lokatie te komen waar het hout ligt; in dit geval Dalfsen. Dat wilde Alfred Koersen van Koersen Mobiele Houtzagerij wel doen.

En altijd is het weer de vraag hoe het hout eruit ziet als het gezaagd wordt. En ook altijd zijn er ooit bewoners geweest die hun hekje, of hun prikkeldraad, of hun vogelhuisje nou net aan deze boom vastgezet hebben…. Dan komt er dus weer zo’n fijne verroeste spijker te voorschijn, die ervoor zorgt dat het hout blauw wordt, en de zaag en de schaafmessen bot!

Maar als het dan uiteindelijk gezaagd is, dan treft de tekening van het hout onmiddellijk doel. Niets mooier dan nat gezaagd hout, omdat het contrast van de jaarringen dan optimaal is. Zoals hier in het hout van de meikers, wat uiteindelijk een prachtige tafel of kast zal opleveren. Of in dit amerikaans en inlands eiken. Voldoende voor een forse boekenkast en een lage tafel.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 Cransberg Meubelmakerij