Cransberg Meubelmakerij

Tijdloos ontwerp in duurzaam materiaal

iepen wandkast

Het verhaal van een massief meubel.

De iepenstam is vervoerd naar kasteel Ter Horst in Loenen, op de Veluwe. Daar wordt hij gewaterd: letterlijk te water gelaten in een van de sloten rond het kasteel. Daar ligt hij een paar jaar. In deze tijd wordt de kleur van het hout dieper en egaler, en verdwijnt een groot deel van de spanning uit het hout. Vervolgens wordt hij in “plaathout” gezaagd: de stam wordt over de lengte in platen van verschillende dikte gezaagd. Deze platen worden van elkaar gescheiden door er latten tussen te leggen en het geheel wordt in de droogkamer gereden. Afhankelijk van de dikte van de platen is het hout na enkele weken klaar voor gebruik.

Ik heb een klant die een kast van iepenhout wil. Dus ik ga naar de houtloods naast het kasteel en zoek daar een mooie plaat uit. Om er zeker van te zijn dat ik voldoende materiaal heb om uit te kiezen, en uiteindelijk een resultaat heb waar geen beschadigingen of barsten in zitten, neem ik een veel groter stuk dan perse noodzakelijk. Dat is in dit geval 55cm breed en circa 6m lang.

Die plaat zaag ik delen die wat groter zijn dan de planken die ik uiteindelijk voor de kast nodig heb. Deze worden geschaafd, en pas dan kan ik zien hoe het hout er echt uitziet. Kleine barsten zijn nauwelijks zichtbaar als het nog ruw gezaagd is, van noesten kan je vaak niet zien of je ze niet of juist wel wilt gebruiken. Dan is het materiaal klaar om er de kast van te maken.

Dat betekent in de juiste maten zagen, en zo verlijmen dat het een en ander de juiste vorm krijgt. Vervolgens worden de gaten in de planken geboord, omdat deze kast blind gemonteerd moet worden. Uiteindelijk wordt de kastĀ  geschuurd enĀ meerdere keren in de olie gezet.

Bij de klant worden met behulp van keilbouten draadeinden in de muur gemonteerd, en wel zo precies dat alle schappen van de kast er exact overheen kunnen schuiven. Daarvoor is het wel nodig dat de muur bestaat uit regelmatig en massief metselwerk of beton.

Het resultaat is een minimalistisch ogend geheel.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Cransberg Meubelmakerij